Az Intézet olyan neves természetes élelmiszer-ipari összetevőket és adalékanyagokat gyártó cégeket képvisel, amelyek hozzánk hasonlóan minden vonatkozásban elkötelezettek az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása mellett. Ennek a termékportfóliónak egy részét webshopunkban kistermelők részére is rendelkezésre bocsájtjuk.

A táplálkozás ma már nem csak az energia- és tápanyagszükséglet kielégítését jelenti, hanem az egészség hosszú távú megőrzése, illetve a megbetegedések megelőzése érdekében hatékonyan védő tápanyagok bevitelét is. A tudatos fogyasztók száma napról-napra nő, egyre többen döbbennek rá, hogy egészségük és életminőségük nagyban függ az elfogyasztott ételek minőségétől.

 

A betegségkockázatok csökkentésének egyik lehetséges módja az „egészséges”, illetve funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogyasztása, amely alatt minden olyan természetes forrásból származó élelmiszer értendő, amely a táplálási funkcióján túl, egy vagy több összetevőjének köszönhetően alkalmas bizonyos életfunkciók javítására, a megbetegedések kockázatának csökkentésére.

Élelmiszer-, étrend-kiegészítő és kozmetikai termékeket gyártó partnereink számára segítséget tudunk nyújtani abban, hogy megfeleljenek a változó fogyasztói és piaci trendeknek, hogy ki tudják használni az egészségtudatos fogyasztói elvárások kielégítésében rejlő üzleti lehetőségeket. Ebben számíthatnak az évszázados termék- és gyártástechnológia fejlesztésben szerzett tapasztalatainkra, az egyedülálló labor és kísérleti üzemi hátterünkre, valamint az általunk képviselt beszállítók tudását is hordozó, megbízható, innovatív, természetes adalékanyagainkra.

 

Meggyőződésünk, hogy ezen a területen az innováció elősegítésének fontos feltétele a működő, valódi üzleti partnerség, amely túlmutat a mindennapi kereskedelmi kapcsolaton.

Zöld tea a fenntarthatóság jegyében

Elolvasom

Termékválaszték:

A jó minőségű, egészséges tejtermékek előállításának fontos feltétele a megbízható forrásból származó adalékanyagok hozzáférhetősége. Termékválasztékunk jelenleg feltöltés alatt áll!

 • 1. Tejipari kultúrák (mikrobiológiai színtenyészetek)

  Széleskörű kultúra választékunk lehetővé teszi, hogy felhasználásukkal tovább fejlesszék a fermentált tejtermékek minőségi és egészségügyi előnyeit. Termékeink segítenek optimalizálni a termelési folyamatokat, növelni a kihozatalt és javítani a minőséget. Ezen élvonalbeli funkcionális termékek nagyszerű ízű, következetes tejtermékek előállítását teszik lehetővé.

   

  A friss-fermentált tejtermékek (pl. kefir, joghurt, tejföl, túró, stb.) gyártására szolgáló kultúráink segítenek Önnek optimalizálni a kívánt íz profilt, elérni az optimális állományt, biztosítani a frissességet és csökkenteni a zsírtartalmat. Kultúráink továbbá lehetővé teszik, hogy csökkentsék, vagy megszüntessék a különböző adalékanyagok, mint például tartósítószerek, stabilizátorok használatát.

   

  Starter kultúráink között vannak, un. egytörzs kultúrák és kevert kultúrák, csak termofil, vagy csak mezofil törzseket tartalmazó, ill. mezofil és termofil törzseket egyaránt tartalmazó kultúrák. A törzsek lehetnek csak tejsavat termelők (homofermentatív) illetve aromákat is termelő (heterofermentatív) tejsavbaktériumok. A tejsavbaktériumokon kívül élesztő kultúrákkal is rendelkezünk a kefir gyártásához.

   

  Rendkívül széles DVS® (Direct Vat Set) és EASY-SET® starterkultúra választékkal rendelkezünk a legkülönbözőbb sajttípusok gyártásához. A fő kultúrákon kívül rendelkezésre állnak, nagyon hasonló tulajdonságú, más fág csoportba tartozó, fág alternatíva tartalékkultúrák, a biztonságos termékgyártás érdekében.

   

  A savanyító kultúrák mellet gazdag kínálattal szolgálunk érlelő kultúrákból (SWING® penész, élesztő, Brevibacterium kultúrák, DVS® érlelő kultúrák, stb.).

   

  Legújabb fejlesztésként, rendelkezésre állnak speciális bioprotektív kultúrák, melyek természetes alternatívái lehetnek a tartósítószereknek. A FreshQ® termékcsalád speciális tejsavbaktériumai, penész-élesztő gátló anyagcseretermékeket termelnek. Nizint termelő védőkultúránk, a Gram-pozitív baktériumok (koliformok, Clostridiumok, Bacillusok, stb.) ellen védi a sajtokat.

   

  A kultúrákat fagyasztott, ill. fagyasztva szárított kivitelben forgalmazzuk. A fagyasztott kultúrákat a nagy kiszerelésük és speciális szállítási-tárolási előírásaik miatt, elsősorban nagyüzemi felhasználásra szánjuk. Minőségüket – 45 °C-on tárolva, általában 1 évig őrzik meg. A fagyasztva szárított kultúrák rendelkezésre állnak kis kiszerelésben is, ami alkalmassá teszi őket a kis fogyasztók számára is. – 18 °C-on tárolva minőségüket 2 évig megőrzik, de normál hűtőben, 5 °C-on tárolva is általában 6 hétig eltarthatók.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 2. Tejoltók

  A tejoltók, enzimek, melyek lebontják a tejfehérje egyik komponensét, a kappa kazeint. Ez a bontás eredményezi a sajtalvadék képződését. A tejoltók kulcsszerepet játszanak a sajthozamban, a sajtérésben, közvetlenül befolyásolják a végtermék költségét és minőségét.

   

  Állati oltók a magas minőségű, hagyományos sajtokhoz: a Naturen® állati oltó, melyet a borjak vagy bárányok oltógyomrából vonnak ki. Különböző kimozin/pepszin arányban, folyékony és por formában, változatos kiszerelési méretekben érhető el.

   

  Mikrobiológiai oltók: A Hannilase® egy mukorpepszin, melyet a Rhizomucor miehei gomba egy kiválasztott törzsének fermentációjával készítenek. A Rhizomucor miehei a késztermékben nincs jelen. A Rhizomucor miehei tipikus enzimatikus aktivitásának köszönhetően a termék jelentősen befolyásolja a sajt ízének és szerkezetének kialakulását. Elsősorban friss és érlelés nélküli sajtok készítéséhez javasolt.

   

  Fermentációs tejoltó enzimek: A Chy-Max® az 1. generációs FPC (fermentációval előállított kimozin) oltó, nagy tisztaságú, 100% kimozint tartalmazó enzim, amelyet az Aspergillus niger var. awamori általi fermentációval állítanak elő. A Chy-Max® M a legújabb fejlesztésű 2. generációs FPC oltó, amely nagy tej-alvadási specifitással és csökkentett fehérjebontó aktivitással rendelkezik. Legfontosabb előnyei: növeli a sajt kihozatalt, szilárdabb sajt állományt biztosít a minőség megőrzési idő alatt, nincs keseredés, javul a savó minősége, stb. Az FPC oltók különböző erősségben (IMCU), folyékony és granulált formában érhetők el.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 3. Egyéb tejipari enzimek

  Laktáz enzim: Ha-Lactase™, tökéletes megoldás a laktóz mentes tejtermékek gyártásához. Nagy tisztaságú, standardizált folyékony, semleges β-galaktozidáz (laktáz), melyet a Kluyveromyces lactis élesztővel állítanak elő. Az enzim a tejcukrot (laktózt) glükózra és galaktózra hidrolizálja. Különböző koncentrációkban (NLU) és kiszerelésekben érhető el, akár steril változatban is. Alkalmas egészséges, csökkentett hozzáadott cukor tartalmú, fermentált tejtermékek előállítására, azáltal, hogy a képződött glükóz és galaktóz édesítő hatása magasabb, mint a tejcukoré.

   

  Lipáz enzim: a lipáz enzimet a sajtgyártásnál alkalmazzák, az intenzív, csípős, pikáns íz profil kialakítása érdekében. Az íz a tejzsír trigliceridjeinek szabad zsírsavakká történő lebontása miatt fog erősödni. A SpiceIT® termékcsalád állati eredetű lipáz enzimeket (borjú, kecskegida, bárány) és mikrobiológiai lipáz enzimet foglal magában.

   

  YieldMAX® enzim: speciális foszfolipáz enzim, amelynek célja a sajtkihozatal növelése, elsősorban a gyúrt sajtoknál, érlelt sajtoknál. A kihozatal növekedést a zsír- és víz visszatartás okozza. A sajttej zsírtartalmától és egyéb tényezőktől függően átlagosan 2 %-os kihozatal növekedés érhető el.

   

  Lizozim enzim: Afilact®, természetes és költséghatékony megoldás a sajtok vajsavas puffadásának megakadályozására. A lizozim enzim gátolja egyes Gram-pozitív baktériumok, köztük a Clostridiumok növekedését, jól használható a KNO3 alternatívájaként is. A lizozim használata több mint 30 országban, köztük az EU tagállamaiban is engedélyezett, tartósítószerként (E1105), korlátozásokkal, meghatározott sajttípusokhoz. Elérhető folyékony és granulátum formában.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 4. Egyéb tejipari adalékanyagok

  SmokEz Enviro 24P folyékony füst: Természetes füstaromák vizes oldata, melyet vegyes keményfák kontrollált pirolízisével nyernek, további feldolgozással, annak érdekében, hogy a hagyományos párás füst aromáját legjobban megközelíthessék. Tiszta, barna folyadék enyhe, a keményfára jellemző füst illattal. A megfelelő füstölt szín és aroma a sajtkészítmények felületének bepermetezésével, beecsetelésével vagy bemártásával érhető el. Az ajánlott adagolási szint: 1 - 3 g/ kg késztermék.

   

  Kalcium-klorid granulátum: 77-80% CaCl2 tartalommal, sajtkészítéshez a hevítéssel megkötött kalcium pótlására. Kiszerelés 1 kg. 1g kalcium klorid 10 liter tejhez elegendő.

   

  Sajtviasz: Speciális acetoglicerid bázisú mártóviasz, félkemény és kemény sajtok üzemi előállításához. Sárgásfehér, viaszos állagú termék. 80 °C-ra felmelegítve felolvasztható, a kezelni kívánt terméket ebbe az olvadékba kell mártani, hogy védőbevonatot képezzen rajta.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 5. Szárított fűszerek és fűszerkeverékek

  Fűszerek: választékunkban indiai eredetű alap fűszerek pl. chili (különböző SHU értékű), gyömbér, kurkuma, szerecsendió, feketebors, fehérbors, római kömény, koriander, édeskömény, görögszéna, stb. találhatók. Az őrölt változatok is nagyon jó minőségűek, valódi őrlemények, nem keverékek. Az őrlemények különböző szemcseméretben érhetők el. A fűszerek a nagyobb mikrobiológiai biztonság érdekében gőz-sterilizált változatban is rendelkezésre állnak.

   

  Fűszerkeverékek: Kiskertem márkanév alatt jelenleg 4 fűszerkeverék (fokhagymás, metélőhagymás, kapros, hagymás-paprikás) található választékunkban, 100 g-os, kisfogyasztói csomagolásban. A fűszerkeverékek kérésre nagyobb kiszerelésben, ipari előállítók számára is rendelkezésre állnak. A keverékek nem tartalmaznak allergén anyagokat, ízfokozókat.

   

  Aromazáró csomagolásuknak köszönhetően a minőség megőrzési idő alatt megőrzik jellegzetes ízüket. A keverékeket elsősorban friss sajtok, vajkrémek, sajtkrémek ízesítésére ajánljuk, ízlés szerint, 0,5-2 % adagolásban.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 6. Szárított zöldségek és gyümölcsök

  A gondosan kiválasztott alapanyagokból, egyedi szárítási technológiákkal (hideg- és meleg porlasztva szárítás, vákuumszárítás, hengerszárítás) előállított szárított zöldségeink és gyümölcseink ízletesek, színesek, biztonságosak és könnyen használhatók.

   

  Valódi zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítva a termékeket, azok egészségesebbé és vonzóbbá válnak. Választékunkban 40% - 100% zöldség -, gyümölcs tartalmú készítmények vannak, változatos megjelenési formákban (különböző szemcseméretű porok, pellet, crisp, granulátum, pehely).

   

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 7. Tej alapú természetes aromák

  Választékunkban speciális természetes EMC (Enzyme Modified Cheese) és EMD (Enzyme Modified Dairy) aromák találhatók. Az EMC és EMD aromák sajtokból, ill. más tejtermékekből készülnek. Optimalizált fermentációs eljárás és különböző hozzáadott enzimek, mikrobák segítségével a kiinduló alapanyagoknál 15-30-szor koncentráltabb aroma anyagok képződnek.

   

  A választék természetes sajt (cheddar, gouda, edami, emmentáli, krémsajt, kéksajt, parmezán, kecskesajt, juhsajt, camembert, mozzarella, kaskaval, stb.), vaj (diacetil), tejszín, tejföl, joghurt aromákból áll. Általában paszta, egyes aromák folyadék és por formában kerülnek forgalomba. Javasolt adagolásuk terméktől függően 0,1-3 %. Felhasználásukat elsősorban ömlesztett sajtokhoz, vajkrémhez, növényi zsíros termékekhez, light sajtokhoz, stb. javasoljuk.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 8. Természetes színezékek

  A természetes összetevők használata jelenleg az elsőszámú trend az élelmiszerek és italok előállításánál. Az élelmiszerek kiválasztásában nem csak az íz a döntő. A fogyasztók elvárásai egyre nagyobbak az élelmiszerek megjelenésével kapcsolatban, a vonzó és étvágygerjesztő termékeket keresik, anélkül, hogy azok mesterséges színezékeket tartalmaznának.

   

  Természetes színezék családunk az E-Color™ egy komplett választéka a nagy teljesítményű színező adalékanyagoknak, melyeket természetes nyersanyagokból vontak ki és izoláltak. E-számos színezékeink lehetővé teszik a pontos szín célok elérését, megfelelnek az EU előírásoknak. Választékunk lefedi a teljes színskálát, vörös, rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, zöld, barna, fekete, stb. E-számos színezékeink jogszabályban meghatározott feltételekkel használhatók a tejkészítményekhez.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 9. Színező élelmiszerek

  Természetes, E-szám mentes színező élelmiszer családunk a VegeBrite™. A választékban található színező élelmiszerek gyümölcsök, zöldségek, ehető virágok és algák koncentrátumából készülnek. A VegeBrite™ termékcsalád kiválóan teljesít, élénk árnyalatokról gondoskodik az alkalmazások széles körében. „Clean label” alternatívát nyújt a gyártók számára.

   

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 10. Növényi kivonatok NAT healthy™

  A mai fogyasztók egyre egészség- és önkép-tudatossá válnak. Egy termék kiválasztásánál nemcsak annak ízét és megjelenését veszik figyelembe, hanem azt is, hogy mennyiben támogatja az életmódválasztásukat. A NAT healthy™ termékcsaládunk a növényi kivonatok teljes sorozatát kínálja a specifikus funkcionális előnyök biztosítására. A kínálatban növényi kivonatok, szupergyümölcsök, gyümölcsök találhatók, számos egészségügyi célra, úgymint, antioxidáns aktivitás, szív-érrendszeri egészség, energia/fizikai teljesítmény, emésztőrendszeri egészség, máj egészség-méregtelenítés, stressz és alvás, szellemi teljesítmény, testtömeg-kezelés, bőr egészség, immunerősítés, potencianövelés.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 11. Növényi kivonatok NAT arom™

  NAT arom™ termékcsaládunk gazdag palettáját kínálja a növényi kivonatoknak, oleorezineknek, esszenciális olajoknak, több mint 250 féle növényből. Az ízesítő kivonatok számos technikai előnyt kínálnak az egész növényekkel, fűszernövényekkel, fűszerekkel szemben. A természetes aromaprofiljuk, erősségük standardizált, hosszú ideig tárolhatók, anélkül, hogy az íz profiljuk megváltozna. Használatukkal nagymértékben csökkenthető a mikrobiológiai kockázat. Termékeink változatos kiszerelési formákban (folyadék, porlasztva-szárított, mikro kapszulázott) érhetők el.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 12. Természetes antioxidánsok

  Termékválasztékunkban egy sor innovatív természetes növényi kivonat található, melyek képesek helyettesíteni a kémiai antioxidánsokat. Ezek a természetes összetevők meghosszabbítják a zsírok és olajok eltarthatóságát, anélkül, hogy károsan befolyásolnák azok ízét, megjelenését. Több közülük „clean label” alternatívát nyújt.

   

  Rozmaring kivonatok: természetes alternatívái a kémiai antioxidánsoknak, aktív hatóanyagaik a rozmaring növényből származnak, tökéletesen oldhatóak, ezáltal maximális a hatékonyságuk. Rozmaring kivonataink folyékony és por formában is elérhetőek és védik azon élelmiszereket, amelyek érzékenyek a hő, fény, pro-oxidáns vegyületek által indukált oxidációra a feldolgozás és tárolás során. Meg tudják óvni ezen élelmiszereket az avasodástól, íz- és színvesztéstől. A StabilEnhance® termékcsaládba tartozó termékek karnozolsavra és karnozolra standardizálva kerülnek forgalomba, E-számos természetes adalékanyagként (E392), a jogszabályokban meghatározott feltételekkel használhatók zsírokhoz és olajokhoz.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 13. Pektinek NAT Textur

  NAT Textur™ termékcsaládunkban számos pektin áll rendelkezésre, sűrítő, zselésítő, stabilizáló szerként. Az egyes alkalmazásokhoz dedikált megoldásokat kínálunk, azért hogy megcélozzuk a specifikus előnyöket. Pektinjeink speciálisan a joghurt és gyümölcs készítmények gyártásához lettek kifejlesztve. Funkcionális célra rendelkezünk olyan speciális pektinekkel is, amelyek nem sűrítik be a termékeket, kizárólag rostként működnek, velük kapcsolatba egészségre és tápanyag összetételre vonatkozó állítások tehetők.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 14. Inaktív szárított élesztők, diétás rostok

  Lynside® termékcsaládunkban inaktív élesztő tápanyagok, nyomelemekkel, vitaminokkal (Se, Zn, Cr, Cu, Mn, B vitamin csoport) dúsított inaktív élesztők, élesztő sejtfal (rost-finomítatlan β-1,3/1,6 glukan), élesztőkivonatok találhatók. Ezen termékek biológiailag átalakított, természetes vitaminforrásként, könnyen emészthető mikroelem forrásként és értékes rostforrásként szolgálhatnak. Használatukat elsősorban olyan fermentált tejtermékeknél javasoljuk, amelyek ízéhez az élesztős jelleg hozzátartozik, pl. kefir. Az általuk előállított funkcionális tejtermékekkel kapcsolatban számos egészségre és tápanyag összetételre vonatkozó állítás tehető a hatályos jogszabályok alapján.

  Felhasználás:

  Tejipar

  Húskészítmények

 • 15. Természetes édesítőszerek

  Választékunkban a Thaumatococcus daniellii növény terméséből előállított taumatin (E957) - Talin® és ennek higított, természetes aromakészítmény változata a Kemfe™ található. A taumatin korlátozásokkal használható adalékanyag, ízfokozóként, cukorhelyettesítőként (kb. 3000x édesebb, mint a cukor), a keserű íz elfedésére. A Kemfe™ 5 % és 10 % taumatin tartalommal, por és folyékony formában kerül forgalomba. Természetes aromaanyagként nincs felső korlátja a használatának, kiválóan alkalmas a mesterséges édesítőszerek és a stevia mellékízének elfedésére, az édes ízérzet erősítésére, az ízek lekerekítésére.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 16. Házi sajtkészítés eszközei

  Sajtformák: választékunkban jó minőségű, könnyen tisztítható olasz műanyag perforált formák találhatók, változatos méretekben. Elsősorban önsúllyal préselt (csurgatott) friss-, lágy- és félkemény sajtok gyártásához.

   

  Tejhőmérő: praktikus, edény oldalára csíptethető fémhőmérő, a tej hőmérsékletének ellenőrzésére, 0°C-tól 100°C-ig terjedő hőmérsékleti tartományban.

  Felhasználás:

  Tejipar

 • 17. Természetes pácolás anyagai

  Swiss chard 3 (mángold por): 3 % természetesen előforduló nitrát tartalma van, ami alkalmassá teszi a nitrát- és nitrit sók (pl. nitrites pác só) helyettesítésére, „clean label” alternatívát kínálva a gyártóknak. Javasolt adagolása 0,15-0,3 % húsmennyiségre vonatkoztatva. Alkalmazásához nitrát redukáló starter kultúrára (0,02 %; Staphylococcus carnosus) van szükség.

   

  Acerola Fruit 17 (porított acerola): 17 % természetesen előforduló aszkorbinsav tartalma van, alkalmas a pácolás gyorsítására, a színstabilizálásra, a kémiai antioxidánsok – eritorbát, aszkorbát - helyettesítésére. Javasolt adagolása 0,1-0,2 % a húsmennyiségre vonatkoztatva.

  Felhasználás:

  Húskészítmények

 • 18. Hidrolizált növényi fehérjék (HVP), húsipari aromák

  A választékunkban található hidrolizált növényi fehérjék (HVP) szójából, búzából (allergén), kukoricából és repcéből (nem allergén), esetleg ezek elegyéből készülnek, folyékony, paszta vagy por alakban. Alapanyagaik megfelelnek az EU direktíváknak, valamennyi HVP garantáltan GMO mentes. Előnyeik: költséghatékony és sokoldalú ízfokozók, különösen a hús íz fokozására javasolhatók. Nagy mennyiségben tartalmaznak természetes glutamátot, ezért kiválóan alkalmasak az MSG (E621) helyettesítésére. A természetes glutamátban a teljes aminosav készlet kombinációja van jelen, így az érzékszervi tulajdonságai sokkal összetettebbek, mint a hozzáadott MSG-nek. Magas és alacsony hőmérsékleten is stabilak, jól reprodukálhatók, kiváló mikrobiológiai minőségűek, biztonságosan használhatók.

   

  Húsipari aromakészítményeink megfelelnek az EU aromákra vonatkozó direktíváinak, valamennyi aroma készítmény GMO mentes. Válogatott, minőségi fehérje szubsztrátokból készülnek, szabályozott Maillard-reakció útján. Aroma készítményeink változatos ízekben, marha, sertés, sonka, szalonna, csirke, stb. állnak rendelkezésre.

  Felhasználás:

  Húskészítmények

 • 19. Szárított zöldségek és gyümölcsök

  A gondosan kiválasztott alapanyagokból, egyedi szárítási technológiákkal (hideg- és meleg porlasztva szárítás, vákuumszárítás, hengerszárítás) előállított szárított zöldségeink és gyümölcseink ízletesek, színesek, biztonságosak és könnyen használhatók. Valódi zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagítva a termékeket, azok egészségesebbé és vonzóbbá válnak. Választékunkban 40% - 100% zöldség -, gyümölcs tartalmú készítmények vannak, változatos megjelenési formákban (különböző szemcseméretű porok, pellet, crisp, granulátum, pehely).

  Felhasználás:

  Húskészítmények

Ha megrendelést szeretne leadni vagy több információra van szüksége akkor válassza a kapcsolatfelvétel valamely módját az alábbi gombra kattintva.

Kereskedelmi osztályvezető

DAKÓ Éva

TEL.: +36 96 219-870

Kapcsolat