Laboratóriumunk nagy szakmai múlttal rendelkezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Szakembereink elsődleges célja, hogy az élelmiszer- és gyógyszeripari vállalkozások számára precíz, naprakész visszacsatolást adjanak minőségbiztosítási munkájukhoz.

szolgáltatások

Korszerűen felszerelt, akkreditált Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriumunk hatékony és megbízható komplex szolgáltatásokat kínál.

 

(Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriumunk az elsők között szerezte meg NAT-akkreditációját az MSZ EN ISO/IEC 17025 szabvány szerint. Ezen túlmenően laboratóriumunk érvényes GMP-engedélyekkel is rendelkezik humán- és állatgyógyászati gyógyszerkészítmények mikrobiológiai minőségellenőrző vizsgálataira. A GMP-engedélyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (MGSZH ÁTI) bocsátotta ki.)

Nyerstejminősítő laboratórium

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstejminősítő Laboratóriuma a 16/2008. (II. 15.) FVM–SZMM együttes rendelet a nyers tej vizsgálatáról alapján végzi a termelői nyers tej árkonzekvens minősítését.

 

Aciditás (pH), Clostridium tyrobutyricum spóra szám, Fagyáspont (Tejidegen víztartalom), Fehérjetartalom, Gátlóanyag-tartalom, Kazein-tartalom, Tejcukortartalom, Mikrobaszám, Savfok, Szomatikus sejtszám, Valódi fehérjetartalom, Zsírmentes szárazanyag-tartalom, Zsírtartalom.

 

 

Fizikai-kémiai laboratórium

Aciditás (pH), Cukortartalom, Égett szemcse, Érzékszervi vizsgálat, Halmazsűrűség, Hamutartalom, Hőstabilitás, Makro- és mikroelemek, Oldhatósági index, Peroxidszám, Szárazanyag-/nedvességtartalom, Térfogat- és tömegellenőrzés, Titrálható savtartalom, Viszkozitás, Zsírtartalom, Zsírsavösszetétel (GC vizsgálat), Fagyáspont (tejidegen víztartalom), Fehérjetartalom és fehérjefrakciók, Mikotoxinok (afla-toxinok, DON, ochratoxin, T2, ZON), Allergének (glutén, hisztamin, mogyoró, mandula, tej, tojás, stb.), HPLC vizsgálatok (theobromin, koffein, cukorspektrum, tartósítószerek, stb.)

 

 

Higiéniai-mikrobiológiai laboratórium

Aerob, anaerob spórások, Bifidobacteruim spp., Salmonella spp., Salmonella, Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Koliformok, Legionella spp., Tejsavbaktériumok , Termofil összcsíra, Vízaktivitás, Escherichia coli, Élesztő-penész (TYMC), Fajazonosság vizsgálat, Listeria monocytogenes, Mezofil összcsíra (TAMC), Pseudomonas aeruginosa, Pszichrotrof mikroorganizmus, Clostridium perfringens, Clostridium tyrobutyricum spóra, Enterococcus - D szer. csop.- szám, Szulfitredukáló anaerob baktérium vagy spóra, Enterobaktériumok (Epeálló Gram– negatívok), Gátlóanyag (állatgyógyászati szermaradványok), Koaguláz pozitív Staphylococcus (Staphylococcus aureus és más fajok), Termorezisztens aerob, anaerob spórások (pszichrofil, mezofil, termofil), Egyes patogén mikrobák gyors vizsgálata VIDAS és real-time PCR-módszerekkel.

Kiemelt szolgáltatások:

 

  • Akkreditált mintavétel
  • Nyers tej árkonzekvens minősítése
  • Gyógyszervizsgálatok
  • Élelmiszeripari érzékszervi vizsgálatok
  • Élelmiszerjogi tanácsadás

Intézetünk a laboratóriumi vizsgálatokon túlmenően segíti az élelmiszer-ipari vállalkozásokat egyéb szolgáltatásaival is, amelyek közül a legfontosabbak az alábbiak:

• Élelmiszerek forgalomképességének minősítése a hatályos jogszabályok alapján

• Termékdeklarációk és termékjelölések véleményezése, ellenőrzése a hatályos jogszabályok szerint

• Élelmiszerek minőségének monitoring rendszerű ellenőrzése

• Üzemi környezet-higiénia monitoring rendszerű vizsgálata

• Beszállítói megfelelőség ellenőrzése

• Élelmiszerek minőség megőrzési idejének meghatározása

• Élelmiszerhibák okának felderítése

• Kontroll- és kalibrációs minták fejlesztése és gyártása automata tej- és tejtermék analizátorokhoz

• Élelmiszer-minőségbiztosítási oktatások

• Mintaszállítás igény szerint, továbbá egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzését is vállalunk.

Ha megrendelést szeretne leadni vagy több információra van szüksége keresse kollégánkat.

 

Tudományos Osztályvezető, Laboratóriumvezető

HUCKER Attila

TEL.: +36 96 215-711

Elérhetőségek >

E-mail: mtki@mtki.hu

Telefon: +36 96/215-711

Fax: +36 96/215-789