Az MTKI bemutatása

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Magyarország egyik legpatinásabb élelmiszeripari kutató-fejlesztő és szolgáltató Intézete. Feladata a tejgazdaság, a tejtermelés, a minőségi tejtermék fejlesztése, valamint az élelmiszer- minőség és az élelmiszer-biztonság fejlesztése, az élelmiszergazdaság erősítése. A Magyar Állam tulajdonában lévő több mint 100 éves Intézet az 1990-es évek elejétől folyamatosan alakította és alakítja ki azt az üzleti szemléletet és tevékenységi körét.

A cég működése az alábbi öt fő tevékenység köré épül:

Kutatás-fejlesztés: Tejipari és más iparágakat is megcélzó élelmiszeripari kutatás-fejlesztés: Gyártmány és gyártási technológiák, eljárások kidolgozása. Nagy hozzáadott értékű, funkcionális egészségvédő tejtermékek és más élelmiszerek, valamint gyártástechnológiáik fejlesztése. Funkcionális, egészségvédő étrend-kiegészítők fejlesztése. A minőség és az élelmiszerbiztonság fejlesztése.

Laboratóriumi szolgáltatások: Hazai és külföldi élelmiszeripari vállalatok élelmiszer alapanyagainak, félkész- és késztermékeinek, illetve élelmiszer kis és nagykereskedők élelmiszer termékeinek komplett vizsgálata, a hazai tejtermelők tejének vizsgálata és minősítése, valamint étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek és gyógyszerek vizsgálata.

Állami feladatok: Termelői nyers tej árkonzekvens minősítése. Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tej és Tejtermékek Szakbizottsága munkájának vezetése. Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB Tej és Tejtermékek Nemzeti Szabványosító Műszaki Bizottság szakmai irányítása.

Bonolact® gyártás: Az Intézet 2004-ben kezdett el gyártani és forgalmazni olyan tejhez köthető étrend kiegészítőket, speciális gyógyászati célra szánt termékeket, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, amelyek a humán szervezet számára előnyös hatásúak. Egészségvédő termékeit saját Bonolact® márkaneve alatt gyártja és forgalmazza.

Kereskedelem:  Az Intézet 1991 óta képvisel Magyarországon neves természetes élelmiszeripari adalékanyag gyártó cégeket, és értékesíti a termékeiket az élelmiszeriparban, az étrend-kiegészítő iparban és a gyógyszeriparban. Tevékenységében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hozzá fordulókat a beszállító partnerei megbízható, innovatív, természetes és bioaktív anyagainak felhasználásával, az évszázados gyártmányfejlesztésben szerzett tapasztalataival, a korszerű kísérleti üzemi hátterével, valamint az akkreditált Kutató- Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriuma szolgáltatásaival minden igényt kielégítő egészséges, élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők elkészítésében segítse.

110 éve MTKI