Tejipari technológiai kutatás-fejlesztés

Az MTKI Kft. kiemelkedő eredményeket ért el a tejipari membránszeparációs technológiák fejlesztésében.  A 70-es évek végén az elsők között dolgoztuk ki az ultraszűrés és a vákuumbepárlás kombinációján alapuló krémfehérsajt (Feta-típusú sajt) gyártástechnológiáját. A közreműködésünkkel megvalósult üzemek évi 10 ezer tonna „magyar krémfehérsajtot” gyártottak és exportáltak. A világ első tejfehérje koncentrátum por üzemét, az Intézet szabadalmára alapozva Magyarországon, Csorna városában létesítették. Azóta a technológia – különböző változatokban világszerte elterjedt, de a folyamatos fejlesztések eredményeként az Intézet gyártástechnológiája (know-how) alapján készített termékek a legjobb minőséget képviselik. A világon elsőként dolgoztuk ki az ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva szárítás technológiai műveleteivel készült tejfehérje koncentrátum porok gyártástechnológiáját. A 90-es évek kutatás-fejlesztési eredményei alapján dolgoztuk ki az ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva szárítás technológiai műveleteivel készült tejfehérje izolátum  porok gyártástechnológiáját.

 

A 2000-es évek legújabb, legjelentősebb eredménye a mikroszűrés-ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva szárítás technológiai műveletein alapuló micerállis kazein izolátum fejlesztése és nagyüzemi gyártástechnológiájának kidolgozása volt. A technológiánk alapján gyártott nagy hőstabilitású, natív micelláris kazein – amely kiváló alapanyagnak bizonyult többek között sajtok, UHT hőkezelt tejitalok és speciális tápszerek gyártásához – a jövő világszerte keresett speciális ingrediensei lehetnek.

Szolgáltatások:

Az Intézet szabadalmaztatott technológiájának felhasználásával és aktív közreműködésével a világban több ezer tonna kiváló minőségű, különböző összetételű tejfehérje izolátumot gyártanak.

Termékfejlesztés, gyártástechnológia fejlesztés

Nagy tudással rendelkezünk az összes tejipari technológiákban, kiemelten foglalkozunk a vákuumbepárlás, porlasztva szárítás és a membránszeparaciós műveletek tejipari alkalmazásában. Ezek segítségével mód nyilik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállalkozunk tejtermékek fejlesztésére és receptúrák kidolgozására. Kidolgozzuk a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiákat kísérleti üzemi szinten, majd közremüködünk az ipari adaptációban és megvalósításban.

 

Szakértői tanácsadás

Szakképzett mérnökeink széleskörű tanácsadást tudnak nyújtani pl. a következő területeken:

  • tejipari technológiai problémák megoldása, pl. gyártásproblémák, minőségproblémák feltárása,
  • komplex tejipari beruházások döntés-előkészítése, piaci háttér információk nyújtása, gyártóvonalak összeállítása és méretezése,
  • gyártóberendezések beszerzésének előkészítése, tenderkiírások elkészítése, technológiai-műszaki ajánlatok véleményezése, közremüködés beüzemelésben,
  • üzemi veszteségforrások feltérképezése.

 

Kísérleti üzemi bérmunka

Kísérleti üzemi berendezéseinken kiprobálhatja saját receptúráit, tanulmányozhatja a megválasztott technológiai paraméterek hatását a termékre. Szakembereink tudásukkal, tanáccsal közben segítik Önt. A tejiparon kívül más élelmiszeripari cégektől is várjuk az érdeklődőket.

 

Kísérleti üzemünk a következő berendezésekkel szolgál:

  • Lemezes pasztőr, fölöző 1000 l/h
  • Kis fölöző
  • Sajt- és túrógyártás berendezései (150 l-es sajtkádak, 500 l-es sajtkádak, prés, sózó, érlelő, védőgázas sajtcsomagoló)
  • Klimaszekrények
  • 2 fokozatú Rannie homogénező max. 300 bar, max. 450 l/h
  • Stephan Kutter 25 l
  • Stephan kutter 2 l
  • Kerámia mikroszűrő 0,14 μm és 1,4 μm
  • 4,3” ultraszűrő 6,8 m2 szűrőfelülettel
  • 6,3” ultraszűrő 30 m2 vagy 60 m2 szűrőfelülettel
  • 6,3” mikroszűrő 15 m2 vagy 30 m2 szűrőfelülettel
  • 4” nanószűrő/reverz oszmózis berendezés 13,5 m2 vagy 27 m2 szűrőfelülettel
  • infúziós hőkezelő berendezés 100 l/h, 100 °C – 130 °C közötti hőkezeléshez
  • APV szakaszos vákuumbepárló berendezés, 40 kg/h vízelpárológtatási kapacítás
  • Niro porlasztva szárító, 30 kg/h vízelpárológtatási kapacitás

 

 

 

 

Tejipari technológiai

kutatás-fejlesztés

Tejipari technológiai

kutatás-fejlesztés