Kutatás-fejlesztés 

Tevékenységünk új, innovatív tejtermékek megtervezésére, korszerű gyártástechnológiáik kidolgozására (know-how), a gyártástechnológiák ipari adaptációjára és az új termékek minőség-ellenőrzésére irányul. 

Az Intézet tevékenységének középpontjában élelmiszeripari gyakorlatorientált kutatás-fejlesztés áll. Ez kiterjed a korszerű gyártmányok, anyag és energiatakarékos, környezetkímélő gyártási eljárások kidolgozására. Alapvetően a választék bővítését szolgáló, nagy hozzáadott értékű, funkcionális egészségvédő tejtermékek és más élelmiszerek, valamint gyártástechnológiáik fejlesztésére. Funkcionális, egészségvédő étrend-kiegészítők, valamint a minőség és az élelmiszerbiztonság fejlesztésére. 

Legfontosabb kutatási területünk a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés. E területen közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztunk ki, amelyből számos nemzetközi (pl. USA, Argentína, Írország, stb.) ipari hasznosításra is került. 

Kiemelt kutatási területeink speciális összetételű fehérjekoncentrátumok és izolátumok kifejlesztése, a tejipari melléktermékek (sajt-és túrósavó, savófehérjék) értéknövelő hasznosítása és funkcionális élelmiszerek kidolgozása, akkreditált laboratóriumainkban.

Az Intézet kutatás-fejlesztési céljai

Korszerű gyártmányok, anyag és energiatakarékos, környezetkímélő gyártási eljárások kidolgozása. A minőség és az élelmiszerbiztonság fejlesztése. Legfontosabb kutatási területünk a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés. E területen közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztunk ki, amelyből számos nemzetközi (pl. USA, Argentína, Írország, stb. ipari hasznosításra is került. Kiemelt kutatási területeink speciális összetételű fehérjekoncentrátumok és -izolátumok kifejlesztése, a tejipari melléktermékek (sajt-és túrósavó, savófehérjék) értéknövelő hasznosítása és funkcionális élelmiszerek kidolgozása. Tevékenységeinket saját vállalkozásban vagy külső megrendelésre végezzük. 

Alaptevékenységeink

• Új tejtermékek és más élelmiszerek gyártástechnológiáinak kidolgozása. • Termék receptek kidolgozása, ellenőrzése. • Gyártástechnológiák ipari adaptációja. • Gyártástechnológiák korszerűsítése. • Tendereztetés, ajánlatok elbírálása. • Beruházások döntés-előkészítése. • Gépészeti, műszaki fejlesztés. • Kísérleti üzemi szolgáltatás. • Ipari hatékonyságnövelés. • Ipari gyártásellenőrzés. • Szakértői tevékenység. • Know-how transzfer. • Minőségfejlesztés. • Minőségbiztosítás. • Hibaelhárítás.

Erősségeink

• A nemzetközi ismereteket átfogó technológiai-és tudásbázis. • Képzett, nemzetközi szinten tapasztalt csapat.  • Gyors, pontos, tervszerű munkavégzés. • Bizalmas adatkezelés. • A kutatás-fejlesztést támogató kísérleti üzem.  • Akkreditált laboratóriumaink.

Kísérleti üzem

Intézetünk korszerűen felszerelt kísérleti üzemével megoldást kínál a kutatás-fejlesztési lehetőséggel nem rendelkező vállalatok számára kutatási tevékenységek kivitelezésére, mint önálló, saját kutató-fejlesztő team. Üzemünk a tejiparon túlmenően lehetőséget kínál más (egyéb élelmiszer, takarmány) iparterületen felmerülő K+F munkák lefolytatására is.  

Kísérleti üzemünk az alábbi eljárások elvégzésére alkalmas:   • A tej komplett elsődleges feldolgozása (átvétel, fölözés, pasztőrözés, zsírbeállítás) • Direkt és indirekt hőkezelés széles viszkozitás tartományban • Lágy-, félkemény- és kemény sajtok, fermentált tejtermékek előállítása • Ömlesztés - Membránszeparáció (ultra-, nanoszűrés és reverz ozmózis, illetve mikroszűrés) • Kristályosítás • Mikropartikuláció • Vákuumbepárlás • Porlasztva szárítás

A Kutatás-fejlesztési osztály elérhetőségei:

MTKI Mosonmagyaróvár H-9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24. Telefon: +36 96 215 711; +36 96 215 788 Fax: +36 96 215 789 Email: mtki@mtki.hu

Bukovics Solveig, K+F osztályvezető Telefon: +36 96 215 711 / 131 mellék Email: sbukovics@mtki.hu

Novák Árpád, tudományos tanácsadó  Telefon: +36 96 215 711 / 125 mellék (Kedd-Csütörtök, 9-16)

Benkő Péter, kísérleti üzemvezető Telefon: +36 96 215 711 / 116 mellék

110 éve MTKI