Laboratóriumi szolgáltatásaink

A minőségellenőrzés, a minőségbiztosítás, a fogyasztói bizalom növelése és megőrzése folyamatos kihívást jelent az élelmiszer-előállítók, a gyógyszergyártók és a forgalmazók számára. E feladatok megoldásához kínál Önnek gyors, hatékony és megbízható komplex szolgáltatásokat Intézetünk korszerűen felszerelt, széleskörű szaktudással rendelkező, akkreditált Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriuma.

Laboratóriumunk nagy szakmai múlttal rendelkezik Magyarországon és külföldön egyaránt. Szakembereink elsődleges célja, hogy az élelmiszer- és gyógyszeripari vállalkozások számára precíz, naprakész visszacsatolást adjanak minőségbiztosítási munkájukhoz.

Kutató-Élelmiszervizsgáló és Nyerstej Minősítő Laboratóriumunk az elsők között szerezte meg NAT-akkreditációját az MSZ EN ISO/IEC 17025 szabvány szerint. Ezen túlmenően laboratóriumunk érvényes GMP-engedélyekkel is rendelkezik humán- és állatgyógyászati gyógyszerkészítmények mikrobiológiai minőségellenőrző vizsgálataira. A GMP-engedélyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (MGSZH ÁTI) bocsátotta ki.

Kiemelt laboratóriumi szolgáltatásaink:

  • Akkreditált mintavétel
  • Higiéniai-mikrobiológiai vizsgálatok
  • Ivó-, és ásványvíz vizsgálatok
  • Gyógyszer vizsgálatok
  • Környezethigiéniai vizsgálatok
  • Fizikai-, kémiai vizsgálatok
  • Nyers tej árkonzekvens minősítése
  • Kontroll- és kalibrációs minták fejlesztése és gyártása automata tej- és tejtermék analizátorokhoz
  • Élelmiszer-minőségbiztosítási oktatások
  • Élelmiszerjogi szaktanácsadás

Higiénai-mikrobiológiai labor

A higiéniai-mikrobiológia laboratórium által leggyakrabban végzett vizsgálatok:  

  • Aerob, anaerob spórások
  • Clostridium perfringens
  • Clostridium tyrobutyricum spóra
  • Coliform Escherichia coli
  • Élesztő-penész
  • Enterobacteriaceae*
  • Enterococcus faecalis
  • Gátlóanyag (állatgyógyászati szermaradványok)
  • Koaguláz pozitív
  • Staphylococcus (Staphylococcus aureus)
  • Listeria monocytogenes
  • Mezofil összcsíra
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Pszichrotrof mikroorganizmus
  • Salmonella spp.
  • Szomatikus sejtszám
  • Szulfitredukáló anaerob baktérium vagy spóra
  • Tejsavbaktériumok
  • Termofil összcsíra
  • Termorezisztens aerob, anaerob spórások (pszichrofil, mezofil, termofil)
  • Egyes patogén mikrobák (pl.: Listeria »»monocytogenes, Salmonella spp.) gyors vizsgálata
  • VIDAS és real-time PCR-módszerekkel  

* (Epeálló Gram-negatívok is.)

Fizikai-kémiai labor

A fizikai-kémiai laboratórium által leggyakrabban végzett vizsgálatok:

  • Aciditás (pH)
  • Cukortartalom
  • Égett szemcse
  • Érzékszervi vizsgálat
  • Fagyáspont (tejidegen víztartalom)
  • Fehérjetartalom és fehérjefrakciók
  • Halmazsűrűség
  • Hamutartalom
  • Hőstabilitás
  • Makro- és mikroelemek
  • Mikotoxinok (afla-toxinok, DON, ochratoxin, T2, ZON)
  • Oldhatósági index
  • Peroxidszám
  • Szárazanyag-/nedvességtartalom
  • Térfogat- és tömegellenőrzés
  • Titrálható savtartalom
  • Viszkozitás
  • Zsírtartalom

Nyerstej-minősítő laboratórium

A nyerstej-minősítő laboratórium által leggyakrabban végzett vizsgálatok:

  • Aciditás (pH)
  • Clostridium tyrobutyricum spóra szám
  • Fagyáspont (Tejidegen víztartalom)
  • Fehérjetartalom
  • Gátlóanyag-tartalom
  • Kazein-tartalom
  • Tejcukortartalom
  • Mikrobaszám
  • Savfok
  • Szomatikus sejtszám
  • Valódi fehérjetartalom
  • Zsírmentes szárazanyag-tartalom
  • Zsírtartalom

Intézetünk a laboratóriumi vizsgálatokon túlmenően segíti az élelmiszeripari vállalkozásokat egyéb szolgáltatásaival is, amelyek közül a legfontosabbak az alábbiak:

  • Élelmiszerek forgalomképességének minősítése a hatályos jogszabályok alapján
  • Termékdeklarációk és termékjelölések véleményezése, ellenőrzése a hatályos jogszabályok szerint
  • Élelmiszerek minőségének monitoring rendszerű ellenőrzése
  • Üzemi környezet-higiénia monitoring rendszerű vizsgálata
  • Beszállítói megfelelőség ellenőrzése
  • Élelmiszerek minőségmegőrzési idejének meghatározása
  • Élelmiszerhibák okának felderítése
  • Kontroll- és kalibrációs minták fejlesztése és gyártása automata tej- és tejtermék analizátorokhoz
  • Élelmiszer-minőségbiztosítási oktatások
  • Mintaszállítás Igény szerint a felsoroltakon túl további laboratóriumi vizsgálatok elvégzését és egyéb szolgáltatásokat is vállalni tudunk.

Részletes tájékoztatásért, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

Császár Gábor tudományos főosztályvezető

Hucker Attila tudományos osztályvezető

110 éve MTKI