logo

ENG

Tejipari szakmai gyakorlati napok: Sajtkészítés – az alapoktól a késztermékig

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. szeptember 21–22-én a „Tejipari szakmai gyakorlati napok” keretében ismét megtartotta „Oltós alvasztású termékek” elnevezésű programját kezdő szinten.

A kétnapos szakmai program a Magyar Tejgazdasági Kutatóintézet mosonmagyaróvári telephelyén zajlott. A résztvevők között akadt, aki még csak most szeretne hozzáfogni a sajtkészítéshez, volt, aki több éve, magas szinten végzi tevékenységét, és volt, aki csak kereskedik a tejtermékekkel, viszont szeretné jobban megismerni az általa forgalmazott termékek gyártási technológiáját. Az MTKI jól képzett és tapasztalt szakembereinek köszönhetően minden jelenlévő hasznosnak találta a szakmai napokat, amelyek során gyakran a tervezett programtól eltérő szakmai beszélgetés is kialakult.

sajtok

Az első napon az alapokat megadó elméleti előadás után az Intézet kísérleti üzemében tagjaink megismerhették a gomolya, illetve a röglyukas Óvári sajt gyártásának fogásait. A második nap délelőttje gyakorlattal folytatódott, ahol az előző napon előkészített alapanyagból a résztvevők trappista sajtot állítottak elő, ami mellett maradt idő még túró, illetve vaj készítésére is, majd bemutattuk a sajtok utókezelését és csomagolását.

A délután folyamán részletes előadások keretében a résztvevők a sajtok érleléséről, a sajthibákról, a helyes higiéniai gyakorlatokról, valamint a sajtbírálat alapjairól is hallhattak. A program zárásaként tagjaink megkóstolhatták a gyakorlatokon előállított termékeket, és lehetőségük nyílt további konzultációra az MTKI szakembereivel.

A „Tejipari szakmai gyakorlati napok” programunkat októberben és novemberben is megrendezzük, ahol a savanyított tejtermékekről (kezdő szint), illetve az oltós alvasztású termékekről (haladó szint) szerezhetnek a gyakorlatban is jól hasznosítható információkat tagjaink.

https://www.nak.hu/szakmai-infok/agazati-hirek/elelmiszeripar/155-tejipar/103850-sajtkeszites-alapoktol-a-kesztermekig

Facebook
Twitter
LinkedIn

Olvasd el ezt is!

Biológiailag aktív peptidek a tejben

A szerzők dolgozatukban rövid szakirodalmi áttekintést adnak a tejben megtalálható biológiailag aktív peptidekről és az egészség megőrzésében, az egyes betegségek megelőzésében játszott esetleges szerepükről.

MATCHA – a japán teaszertartás teája

MATCHA – a japán teaszertartás teája

A „legzöldebb zöld tea” az egyetlen tea, amelyet vízzel elkeverve teljes egészében megiszunk. Élénkzöld színét a magas klorofilltartalomnak köszönheti.