A 852/853/854/2004 EK európai parlamenti és tanácsi rendeletek meghatározzák az élelmiszerbiztonság szempontjából legfontosabb termelési – forgalmazási szempontokat a nyers tejre vonatkozóan, a vizsgálandó paraméterek körét, a megfelelőségi határértékeket.
A 16/2008. (II. 15.) FVM-SZMM együttes rendelet a nyers tej vizsgálatáról – a 852/853/854/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg ; előírja minden tejet termelőnek, vagy a nyers tejet termelő megbízása alapján a felvásárlónak, az önellenőrzési kötelezettséget, miszerint valamennyi állatfaj teje akkor hozható forgalomba, ha azt rendszeresen, havonta legalább két alkalommal, az arra kijelölt akkreditált laboratóriumban megvizsgálták és minősítették.
Az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről – a kistermelőkre vonatkozó szabályozást tartalmazza.
A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény 3-2-1/2004 számú irányelv A nyers tej árkonzekvens minősítésének mintavételi és vizsgálati módszerei 3. kiadás 2013. – irányelv a vizsgálati módszerekre, valamint a vonatkozó rendeletben hivatkozott dokumentum a mintavétel végrehajtásának szabályozására.