Dr. SZAFNER Gábor
kutatás-fejlesztési és innovációs osztályvezető
Intézetünk napjainkra az innováció területén élenjáró élelmiszerkutató-fejlesztő intézetté vált.
Tevékenységi körünk alapvetően az élelmiszeriparra fókuszál, de munkánk kiterjed takarmányipari és gyógyszeripari fejlesztésekre is. Ezeken a területeken vezetünk termék- és technológiafejlesztési projekteket, továbbá laboratóriumimódszer-fejlesztéseket is. A kutatás-fejlesztési tevékenység mellett az Intézet nagy hangsúlyt fektet az elért eredmények tudományos szakfolyóiratokban történő bemutatására, a kutatói utánpótlásképzésre, továbbá a szakmai ismeretek széles körű ismertetésére is.
Egyik legfontosabb kutatási területünk a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés. E területen közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztunk ki, amelyből számos nemzetközi (pl. USA, Argentína, Írország stb.) ipari hasznosításra is került.
Kiemelt kutatási területeink speciális összetételű fehérjekoncentrátumok és -izolátumok kifejlesztése, a tejipari melléktermékek (sajt- és túrósavó, savófehérjék) értéknövelő hasznosítása és funkcionális élelmiszerek kidolgozása akkreditált laboratóriumainkban.
Az élelmiszer- és takarmányipar egyre újabb módszerek használatát követeli meg az erre a területre specializálódott vizsgáló laboratóriumoktól. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek a molekuláris biológiai vizsgálati módszerek, amelyek specifikus fehérjék vagy nukleinsavak (DNS, RNS) jelenlétét / hiányát és/vagy mennyiségét határozzák meg. Ezek az eljárások összetettek és speciális szaktudás szükséges a végrehajtásukhoz és kiértékelésükhöz. Az Intézet K+F tevékenysége kiterjed ezeknek a vizsgálatoknak a beállítására, adaptálására, és szükség esetén új eljárások kifejlesztésére is.
Molekuláris diagnosztikai projektjeink:
Célunk kiemelkedő színvonalú, innovatív termékek és technológiák kidolgozása, és ezáltal olyan termékek létrehozása, amelyek az emberi szervezet számára egészségesek, jótékony hatásúak és kiváló minőségűek. Fejlesztéseink során messzemenően figyelembe vesszük a kurrens szakirodalomban megjelenő tudományos eredményeket és ajánlásokat.
Cégünk legsikeresebb K+F tevékenysége a tejipari termékek és technológiák fejlesztésére irányul:
Széles körű tudással rendelkezünk az összes tejipari technológiával kapcsolatban. Elméleti és gyakorlati ismereteink segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállaljuk tejtermékek, receptúrák fejlesztését, továbbá kidolgozzuk a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiát kísérleti üzemi szinten, majd közreműködünk az ipari adaptációban és megvalósításban.
TERMÉK- ÉS TECHNOLÓGIAFEJLESZTÉS
SZAKÉRTŐI TANÁCSADÁS
Szakképzett mérnökeink széles körű tanácsadást tudnak nyújtani például az alábbiakban:
Kísérleti üzemi berendezéseinken kipróbálhatja saját receptúráit, tanulmányozhatja a megválasztott technológiai paraméterek hatását a termékre. Szakembereink tudásukkal, tanáccsal segítik közben Önt. A tejiparon kívül más élelmiszeripari cégektől is várjuk az érdeklődőket.
Kísérleti üzemünk az alábbi eljárások elvégzésére alkalmas: