Menü

Gyártástechnológiai kutatás-fejlesztés és innováció

Dr. SZAFNER Gábor

Dr. SZAFNER Gábor

kutatás-fejlesztési és innovációs osztályvezető
TEL.: +36 96 215-711/125

Intézetünk napjainkra az innováció területén élen járó élelmiszerkutató-fejlesztő intézetté vált. Tevékenységi körünk alapvetően az élelmiszeriparra fókuszál, de munkánk kiterjed takarmányipari és gyógyszeripari fejlesztésekre is. Ezeken a területeken vezetünk termék- és technológiafejlesztési projekteket, továbbá laboratóriumimódszer-fejlesztéseket is. A kutatás-fejlesztési tevékenység mellett az Intézet nagy hangsúlyt fektet az elért eredmények tudományos szakfolyóiratokban történő bemutatására, a kutatói utánpótlásképzésre, továbbá a szakmai ismeretek széles körű ismertetésére is.

Egyik legfontosabb kutatási területünk a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés. E területen közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztunk ki, amelyből számos nemzetközi (pl. USA, Argentína, Írország stb.) ipari hasznosításra is került.

Kiemelt kutatási területeink speciális összetételű fehérjekoncentrátumok és izolátumok kifejlesztése, a tejipari melléktermékek (sajt- és túrósavó, savófehérjék) értéknövelő hasznosítása és funkcionális élelmiszerek kidolgozása akkreditált laboratóriumainkban.

Termék- és technológiafejlesztés

Célunk kiemelkedő színvonalú, innovatív termékek és technológiák kidolgozása, és ezáltal olyan termékek létrehozása, amelyek az emberi szervezet számára egészségesek, jótékony hatásúak és kiváló minőségűek. Fejlesztéseink során messzemenően figyelembe vesszük a kurrens szakirodalomban megjelenő tudományos eredményeket és ajánlásokat. Cégünk legsikeresebb K+F tevékenysége a tejipari termékek és technológiák fejlesztésére irányul:

  • Ultraszűrés-vákuumbepárlás-porlasztva-szárítás technológiai műveleteivel készült tejfehérjekoncentrátum-porok ipari gyártástechnológiája (know-how);
  • Tejfehérjeizolátum-porok gyártástechnológiája (know-how);
  • Mikroszűrés-ultraszűrés-vákuumbepárlás-szárítás és nagyüzemi gyártás-technológiájának kidolgozása;
  • Nagy tisztaságú és koncentrációjú natív tejfehérje-koncentrátumok előállítása hideg mikroszűréses technológiával.

Szolgáltatásaink:

Széles körű tudással rendelkezünk az összes tejipari technológiával kapcsolatban. Elméleti és gyakorlati ismereteink segítségével mód nyílik a gyártástechnológiák korszerűsítésére, különös tekintettel az anyag- és energiahatékonyságra és korszerű termékek létrehozására. Megbízás alapján vállaljuk tejtermékek, receptúrák fejlesztését, továbbá kidolgozzuk a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiát kísérleti üzemi szinten, majd közreműködünk az ipari adaptációban és megvalósításban.

A következő lehetőségeket biztosítjuk partnereink számára:

Termék- és technológiafejlesztés

  • Gyártástechnológiák fejlesztése,
  • Termelési technológiák kidolgozása,
  • Hatósági és engedélyeztetési feladatok elvégzése,
  • Termelési technológiák modernizálása,
  • Termékek minőségének javítása,
  • Funkcionális élelmiszerek kifejlesztése, valamint gyártása.

Szakértői tanácsadás
Szakképzett mérnökeink széles körű tanácsadást tudnak nyújtani például:

  • Tejipari technológiai problémák megoldásában, illetve gyártásproblémák, minőségproblémák feltárásában,
  • Komplex tejipari beruházások döntés-előkészítésében, piaci háttér-információk nyújtásában, gyártóvonalak összeállításában és méretezésében,
  • Gyártóberendezések beszerzésének előkészítésében, tenderkiírásokban,
  • Technológiai-műszaki ajánlatok véleményezésében,
  • Beüzemelésben, és az üzemi veszteségforrások feltérképezésében.

Laboratóriumi módszerek fejlesztése

Az élelmiszer- és takarmányipar egyre újabb módszerek használatát követeli meg az erre a területre specializálódott vizsgáló laboratóriumoktól. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek a molekuláris biológiai vizsgálati módszerek, amelyek specifikus fehérjék vagy nukleinsavak (DNS, RNS) jelenlétét / hiányát és / vagy mennyiségét határozzák meg. Ezek az eljárások összetettek és speciális szaktudás szükséges a végrehajtásukhoz és kiértékelésükhöz. Az Intézet K+F tevékenysége kiterjed ezeknek a vizsgálatoknak a beállítására, adaptálására, és szükség esetén új eljárások kifejlesztésére is.

Molekuláris diagnosztikai projektjeink:

  • DNS-alapú módszer fejlesztése Serratia marcescens baktérium kimutatására;
  • DNS- és fehérjealapú vizsgálati rendszer kidolgozása Listeria spp. patogén baktérium kimutatására;
  • DNS-alapú kimutatási rendszer összeállítása fajazonosság vizsgálatára húsból és húskészítményekből;
  • Baktériumok genetikai azonosításának bevezetése az Intézet vizsgálati rendszerébe.

Kísérleti üzemi bérmunka

Kísérleti üzemi berendezéseinken kipróbálhatja saját receptúráit, tanulmányozhatja a megválasztott technológiai paraméterek hatását a termékre. Szakembereink tudásukkal, tanáccsal segítik közben Önt. A tejiparon kívül más élelmiszeripari cégektől is várjuk az érdeklődőket.

Kísérleti üzemünk az alábbi eljárások elvégzésére alkalmas:

  • A tej komplett elsődleges feldolgozása (átvétel, fölözés, pasztőrözés, zsírbeállítás)
  • Direkt és indirekt hőkezelés széles viszkozitástartományban
  • Lágy, félkemény és kemény sajtok, fermentált tejtermékek előállítása
  • Ömlesztés
  • Membránszeparáció (ultra-, nanoszűrés és reverz ozmózis, illetve mikroszűrés)
  • Kristályosítás
  • Mikropartikuláció
  • Vákuumbepárlás
  • Porlasztva szárítás

Kísérleti üzemünk a következő berendezésekkel szolgál:

  • lemezes pasztőr fölöző 1000 l/h, 
  • kis fölöző,
  • sajt- és túrógyártás berendezései (150 l-es sajtkádak, 500 l-es sajtkádak, prés, sózó, érlelő, védőgázas sajtcsomagoló),
  • klímaszekrények,
  • 2 fokozatú Rannie homogénező max. 300 bar, max. 450 l/h, stephan kutter 25 l,
  • stephan kutter 2 l,
  • kerámia mikroszűrő 0,14 μm és 1,4 μm,
  • 4,3” ultraszűrő 6,8 m2 szűrőfelülettel,
  • 6,3” ultraszűrő 30 m2 vagy 60 m2 szűrőfelülettel,
  • 6,3” mikroszűrő 15 m2 vagy 30 m2 szűrőfelülettel,
  • 4” nanoszűrő/reverz ozmózis berendezés 13,5 m2 vagy 27 m2 szűrőfelülettel,
  • infúziós hőkezelő berendezés 100 l/h, 100 °C – 130 °C közötti hőkezeléshez,
  • APV szakaszos vákuumbepárló berendezés, 40 kg/h vízelpárologtatási kapacitás,
  • Niro porlasztva szárító, 30 kg/h vízelpárologtatási kapacitás.

Célunk és feladatunk a tejgazdaság, a tejtermelés, a minőségi élelmiszerek és az élelmiszer-biztonság fejlesztése.

szechenyi